V pondelok na mňa v rôznych Facebook skupinách začala vyskakovať nová funkcia Facebook Watch Party. Čo dokáže, prečo vznikla a ako vôbec funguje si prečítate nižšie.

Ak ste aktívnym členom rôznych Facebook skupín, mohli ste si všimnúť novú ikonku pukancov pri publikovaní príspevku. Ide o Facebook Watch Party, ktorá umožňuje členom skupiny vytvoriť zoznam akýchkoľvek verejných videí nahratých na Facebooku a zdieľať ich s členmi danej skupiny. Nie je to však iba obyčajný playlist vybraných videí, no skôr sa to podobá na televízne vysielanie.

facebook watch party

Facebook Watch Party pripomína televízne vysielanie najmä preto, že všetci účastníci Watch Party sledujú videá naraz a v rovnakom čase. To znamená, že ak sa pripojíte až v polovici playlistu, zapne vám to video presne na tom istom mieste, ktoré vidia práve v danom momente aj všetci ostatní účastníci. Presne tak, ako keby ste zapli televíziu v čase 16:30 a vidíte ten istý televízny program ako ktokoľvek, kto v tom momente pozerá tú istú televíznu stanicu.

facebook watch party

Pozitívnou funkciou je, že účastníci Facebook Watch Party môžu viesť diskusiu počas celého „vysielania“ využitím komentárov.

Techcrunch tvrdí, že live videá podnecujú 6 násobne viac diskusie, ako bežné videá. Spustením Watch Party sa Facebook zároveň pravdepodobne snaží zvýšiť sledovanosť bežných videí a podnecovať tvorbu komunít.

Navyše to pre slovenských používateľov môže značiť skorší príchod platformy Facebook Watch, o ktorej sme už v minulosti písali.

Ako to teda funguje?

1. Pri písaní statusu kliknete na ikonu popcornu, ktorá značí FB Watch

facebook watch party

2. Napíšte status a kliknete na pridať video

facebook watch party

3. Popridávate videá, ktoré chcete s členmi skupiny pozerať a komentovať v reálnom čase.

facebook watch party

4. Následne už iba pridáte príspevok a prvé video sa automaticky zapne. Používatelia, ktorí sa pripoja môžu komentovať a reagovať na všetky videá. Vpravo hore vidíte videá, ktoré budú nasledovať. Pod nimi uvidíte všetky reakcie a komentáre.

5. Dole pod videom na ľavej strane vidíte všetkých pripojených ľudí a vpravo pod videom môžete aj vy reagovať na videá. Presne tak ako pri live videách. Používateľ, ktorý založil watch party, má možnosť videá pridávať alebo odstrániť z playlistu a zároveň pretáčať videá. Ostatní používatelia túto možnosť nemajú.

facebook watch party

6. Takto vyzerá prebiehajúca watch party na nástenke danej skupiny. Live náhľad toho, čo sa práve pozerá s popisom videa, počtom ľudí, ktorí práve pozerajú a tlačidlom pridať sa.

facebook watch party

Verím, že toto priblíženie novej Facebook funkcie bolo pre vás prínosné a vďaka jednoduchému step-by-step rozboru ho aj budete vedieť plnohodnotne využívať. 🙂

 

Mohlo by vás zaujímať: